Sofra Sırları (2017)

Demet Evgar cidden muhteşem bir iş çıkarmış, harikaydı. Öncelikle şunu söylemek istiyorum ki, bu izlediğiniz/izleyeceğiniz kadınlar var ya; binlercesi hatta milyonlarcası bu muameleyi görüyor. Eziliyor,aşağılanıyor. Ama hep eşlerine itaat etmeleri öğütleniyor. Filmdeki gibi "Biz güler yüzlüyüz ondan kızım" deniyor. Ama olması gereken bu değil. Buna kendini inandıran geleneklerine,örf adetlerine çok bağlı halkımız her zaman kadını bir birey olarak görmediğini gösterdi, her gün gösteriyor. Olması gereken oğullarını şımartmak, kızlarına yasak koymak, farklılık gördüğü an ayıplamak değil mi? Kendine laf edildiğinde bile susmak? Şiddet gördüğünde, perişan halde bile susmak? HEPSİ ama hepsi değişmeli, umarım değişebilir. Bilinçli bir kadının gücünden o kadar korkuyorlar ki filmde olduğu gibi "senin kafan basmaz" diyorlar. Evet, kadın orada doğruları söylerken diyorlar bunu, çünkü korkuyorlar, fark eder diye.
Onu terk eder, aman! Yemeğini kim yapacak? Kim ne olursa olsun hizmet edecek? İşte kadın farkına varırsa zaten kendileri yapması gereken şeyleri yapmak zorunda kalacaklar. Kendi istedikleri olmayınca da "çok değişti" demeleri var bir de, çoğu şeyde görüyoruz bunu.
Kendileri eşlerini aldatırken dünyanın en normal şeyi, ihtiyaç ama kadının eşi öldükten sonra biriyle konuşması çok yanlış... Film geleneksel toplumumuzun toksikliğini birçok yönüyle başarılı bir şekilde
 anlatmış bence, tabii anlamayan yine anlamıyor...

Demet dışında oyunculukları pek beğenmedim,senaryo da daha iyi olabilirdi ama genel olarak beğendim ve tavsiye ediyorum. Son olarak yine bunu söylemeliyim: DEMET EVGAR HARİKASIN!




Yorumlar

Popüler Yayınlar